Com neutralitzar la notícia d’un acomiadament massiu com el de Glovo
Per Anna Alonso
Aquesta setmana, Glovo ha estat notícia per l’acomiadament de 250 treballadors, el 6,5% de la plantilla de la companyia. Vaig saber mentre menjava, mirant l’informatiu de TV3. Em va sorprendre la neutralitat de la notícia; a més de ser molt breu, la veu en off només anunciava la xifra d’empleats acomiadats, amb imatges del seu CEO, Óscar Pierre, de fons, i poca cosa més.
Normalment, les notícies d’acomiadaments massius acostumen a generar polèmica. Els periodistes donen veu als delegats sindicals (exposant els seus motius de desacord amb la decisió, anunciant mobilitzacions, etc.), o inclouen el testimoni d’algun treballador enfadat, i, poques vegades, els directius donen la cara.
Des del punt de vista de l’empresa, les notícies d’acomiadaments massius són autèntics “marrons” per al Departament de Comunicació. A qui li agrada saber que la seva empresa el fa fora? A quina empresa li agrada prescindir de treballadors en els quals havia dipositat la seva confiança, en qui havia cregut per fer créixer el negoci… I, el que és més important, com comunicar-ho?
Cas de Comunicació de crisi
Quan una empresa gran decideix acomiadar un percentatge considerable de la plantilla, en el 99,9% dels casos, el primer en què pensen els seus directius és com aconseguir que la notícia no es faci pública ni arribi als mitjans de comunicació. Hi ha diverses fórmules (molt poc recomanables), per intentar ocultar o maquillar la informació… Però un acomiadament massiu és un cas de comunicació de crisi de llibre, i el primer que cal fer en una Crisi de Comunicació és donar la cara i estar disposat a explicar amb claredat quina és la situació.
I això és, precisament, pel que han optat Glovo i Óscar Pierre. La seva estratègia per comunicar l’acomiadament massiu de 250 treballadors –el primer que afronta la companyia des de la seva creació–, ha estat la publicació a la web de l’empresa d’una carta oberta de Pierre als empleats: Missatge d’Óscar Pierre als empleats de Glovo.
Salvant les distàncies (en la meva opinió, la carta conté alguns errors d’estil i expressions una mica desafortunades, com la qualificació de “talentosos col·legues” als empleats acomiadats a la 2a línia), em sembla una bona manera de comunicar el fet. No sé què opinaran els treballadors, que són els principals interessats en aquesta història, ni si hi haurà més notícies relacionades, però la manera com Pierre i el seu equip han comunicat l’acomiadament trenca amb allò clàssic, és atrevida, el CEO assumeix la responsabilitat i lamenta l’acomiadament, i els diu als treballadors acomiadats que ell s’encarregarà personalment que el procediment es faci amb les màximes garanties.
Caldrà veure si es compleix allò que promet Pierre, però les formes escollides són més que correctes, perquè humanitzen el missatge i aconsegueixen minimitzar l’impacte negatiu de la notícia.